5 dagen Corel Draw X6

Door electrom op zondag 24 juni 2012 18:40 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.889Naam


Corel in the box

Hey mede-tweakers.

Dit is m'n eerste tweakblog en ik heb gekozen voor een bekend programma waar er een trial versie van 30 dagen van is. Corel Draw X6. Ik wil geen reclame maken, maar je duidelijk maken of het de moeite is om vervolgens de volledige versie aan te schaffen (van 700 euro), of je hier echt professioneel mee kan werken en tekenen en veel voorkomende problemen misschien oplossen. Let wel op, ik ga de dagen dat ik er actief op was telkens een stukje schrijven maar er zullen op het einde nog veel feautures zijn die ik niet besproken heb. Het is dan ook geen review, enkel speciale ontdekkingen zullen vermeldt worden, verwacht dus ook geen handleiding want ik heb bv. Ook de onbelangrijke 'tekst'-knop ontdekt. Ik ga 'slechts' 5 dagen bespreken want anders zullen er sowieso te veel dagen komen dat ik niet kan. Onthoud dat het een blog is en dus een beetje een verhaal vertelt!

Dag 30: Net gedownload en al eens gekeken naar wat mooie werkjes van anderen. Zal ik dit ook kunnen, vraag ik me af. Want ik wou met dit programma toch heel wat moois maken zoals wat lay-out voor mijn binnenkort uitkomende website, titeldeeltjes voor in m'n reviews en een mooie profilepic voor op Tweakers. Ik zie ook dat ik naast de Draw er ook nog een Photo-paint, een Connect en een Screen Capture. Photo-paint is dus fotobewerking, Connect heb ik nog niet onderzocht en Screen Capture is waarschijnlijk screenshot nemen. Ik ga dus voor de duidelijkheid alleen over Corel Draw mijn bevindingen schrijven.
Morgen brengt hopelijk antwoorden!

Dag 29: Ik krijg al meteen een melding dat ik maar 29 dagen meer te gaan heb.

Nog 29 dagen!

Na wat uitgeprobeerd te hebben kom ik er teleurgesteld achter dat het wel nog even zal duren tot ik alle feautures onder de knie heb want het eerste dat mij opvalt is: vierkant tekenen, cirkel tekenen en tekst typen. Deze mogelijkheden zijn wel de standaard en gelukkig zie ik al snel in de werkbalk 'effects' en 'lay-out'. Okť, zoals te verwachten en te voorzien komt zo'n mooie tekening niet vanzelf maar ik heb gemerkt dat het bij vele tekeningen om simpele vormen gaat die in de goede kleuren en in de juiste compositie geplaatst worden. Laten we beginnen bij cirkels, want dat zag er wel leuk uit.
Na de kleureffecten ook wat getest te hebben, bekom ik dit:

Eerste werk

Nog wat verder tekenen dan maar! Oeps, al meteen een probleem. Had ik net zo'n kader in stippellijntjes rond m'n tekst dat blijft staan. Makkelijk weg te krijgen: text > paragraph text frames > show text frames.

Voor vandaag stop ik ermee.

Dag 28: Mijn creatieve inspiratie laat te wensen over...

Dag 27: *Probeert een mooie Youtube-achtergrond te maken* Bekom ik dit:

Youtube-achtergrond

Het is weer met diezelfde figuurtjes (cirkels en balken). Natuurlijk is dit veel te klein voor Youtube... Hij plaatst de afbeelding gewoon telkens naast elkaar. Ik maak nog wel eens een grotere versie.

Na wat zoekwerk heb ik een totaal andere stijl ontwikkeld (voor website):

Nieuwe versie

En na nog wat kleine aanpassingen bekom ik een mooie versie vind ik wel:

Laatste van vandaag

Ik heb hier voornamelijk achtergronden met 'pattern fill' gebruikt. Dit zijn figuurtjes of arceringen.

Dit was dan de laatste voor vandaag.

Dag 26: Vandaag ga ik proberen een header te maken voor mijn tweakblog. Ik lees ook dat ie 900 breed moet zijn. In het echt was hij dan ook 900 breed, maar om het hierin te kunnen plaatsen heb ik een knipsel moeten maken.

Header

Die 'pattern fill' bevalt me wel en ik heb ook een leuke koekjes-achtergrond ontdekt ;). Die staat in de halve ringetjes. Nu zit ik toch met een probleem. Met mijn vaste plaatjes-hoster imgur lukt het niet omdat plaatje ten eerste al te groot is en ook omdat het groter is dan 2MB. Ik ga nu eens op Imageshack proberen. Gelukt! Nu heb ik een headerafbeelding! Het valt mij ook op dat het programma gemaakt is voor webdesign want zo'n tekening en afbeelding kan je Exporten naar website. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar waarschijnlijk zet hij je plaatje dan om in HTML-codes. Zou zeer handig zijn voor mij!

Zo, dit was het dan. De 5 dagen zijn gepasseerd, maar heb ik ook iets bijgeleerd? Dat zeker en vast!
Maar dan komt de volgende vraag: Zou je er 700 euro voor neertellen? Nee, dat ook weer niet want eigenlijk kan je veel van deze feautures ook gebruiken in gratis programma's, zoals Gimp. Professioneel tekenen kan ook perfect als je creatief bent en een vaste hand hebt. Een mooi programma en ik zal de volgende 25 dagen nog volop gebruiken om mijn website wat lay-out te geven!


Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 24 juni 2012 22:34

wist niet dat het nog bestond, heb het in de jaren 90 wel eens gebruikt.

Door Jupiter, maandag 25 juni 2012 00:17

Hey,

Ik zou je enkele tips willen geven voor je header-image. Ik zou indien mogelijk het middelste woord 'Electrom' een witte boord of stroke geven om de leesbaarheid te vergroten. Moet niet per se wit zijn, maar lijkt mij het mooiste.

De functie export to web ten slotte dient ervoor om een kleiner bestand te bekomen. Hij gebruikt dan een sterkere jpeg-compressie, al zal dit in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn op de foto zelf. Hierdoor ga je ook geen headerafbeelding van meer dan 2mb bekomen, wat ook niet echt aan te raden valt.

Door Tweakers user SanderL, maandag 25 juni 2012 00:17

Blokker_1999 schreef op zondag 24 juni 2012 @ 22:34:
wist niet dat het nog bestond, heb het in de jaren 90 wel eens gebruikt.
Net hetzelfde hier, op Windows 98 nog. Maakte er verjaardagskaartjes van waarbij je je afgeprint blad moest plooien zodat je een voor-, binnen- en achterkant had :+

Door Tweakers user Roytoch, maandag 25 juni 2012 00:35

Ahh oehh, programma's mogen geŽvolueerd zijn over de jaren maar er is duidelijk nog geen digitale vervanging voor smaak :P

Door Cocytus, maandag 25 juni 2012 07:29

Zou je er 700 euro voor neertellen? Nee, dat ook weer niet want eigenlijk kan je veel van deze feautures ook gebruiken in gratis programma's, zoals Gimp.
Dan heb je het niet helemaal goed begrepen. CorelDRAW is een vector editor (zoals bijvoorbeeld ook Adobe Illustrator) terwijl GIMP een bitmap editor is (zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop). Als het Corel equivalent van GIMP zoekt moet je bij of Corel Paint Shop Pro zijn en die is te krijgen voor §90.

Door Tweakers user himlims_, maandag 25 juni 2012 09:40

Dude; versie 2.80 van Gimp is net uit; mooi en gratis alternatief voor de commerciŽle pakketen

Door Tweakers user MissileHugger, maandag 25 juni 2012 09:41

Cocytus schreef op maandag 25 juni 2012 @ 07:29:
[...]


Dan heb je het niet helemaal goed begrepen. CorelDRAW is een vector editor (zoals bijvoorbeeld ook Adobe Illustrator) terwijl GIMP een bitmap editor is (zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop). Als het Corel equivalent van GIMP zoekt moet je bij of Corel Paint Shop Pro zijn en die is te krijgen voor §90.
Als vector alternatief heb je Inkscape.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 juni 2012 09:41]


Door Tweakers user Ivos, maandag 25 juni 2012 18:13

Zoals hierboven.

Inkscape is een redelijk goed alternatief, ook voor Adobe Illustrator wat mij betreft. Enige waarop je echt inleverd zijn (wat mij betreft):
- sommige vreemde bugs in IS (muiscursor springt bij mij tijdens resizen, en niťt volgens grid of object alignment, het gebeurd namelijk niet altijd :).
- conversie naar Illustrator is nog niet helemaal perfect (kan ook aan Ai liggen)
- preparen voor drukken in Inkscape is niet ideaal.

Overigens ging deze post over Corel Draw dus OT: paar jaar geleden wat mee gewerkt en was helemaal niet slecht.

Door Tweakers user electrom, maandag 25 juni 2012 19:53

himlims_ schreef op maandag 25 juni 2012 @ 09:40:
Dude; versie 2.80 van Gimp is net uit; mooi en gratis alternatief voor de commerciŽle pakketen
Het biedt toch niet dezelfde mogelijkheden.
roy.ahuis schreef op maandag 25 juni 2012 @ 00:35:
Ahh oehh, programma's mogen geŽvolueerd zijn over de jaren maar er is duidelijk nog geen digitale vervanging voor smaak :P
Hoe bedoel je? Dat mijn smaak slecht is ;)?

Door Tweakers user Battle Bunny, dinsdag 26 juni 2012 13:01

Hmm. Misschien dat er nog veel te leren is, maar je huidige header image doet me meer denken aan Paint Powerrrrr, no offense :)

Door Tweakers user electrom, dinsdag 26 juni 2012 13:05

Battle Bunny schreef op dinsdag 26 juni 2012 @ 13:01:
Hmm. Misschien dat er nog veel te leren is, maar je huidige header image doet me meer denken aan Paint Powerrrrr, no offense :)
Ik weet het ze zijn niet zo goed ;).

Reageren is niet meer mogelijk